Hogy zajlik a gyűlöletkeltés?- Kormány tempó stopposoknak

2017. október 20. - Jenei Zsanett

Hogy zajlik a gyűlöletkeltés? Mit érez az átlag magyar? Ki Laci? És ki Káfia?  Hol van Szomália? De leginkább: hogy születik az előítélet?

ezkell.jpg

(eredeti fotó: Nők Lapja)

Afroamerikai járókelők, velük szemben család halad: "Laci, fogd már meg a gyereket, nem látod, kik jönnek?" Látszott a nőn, hogy páni félelem lett úrrá rajta, mert hát ezek, ha elmennek mellettük legalábbis viszik a gyereket, meg az életüket. Pedig csak sétáltak. A család meg propaganda médián szocializálódik. Megy a TV2, az M1, M2, szorgalmasan konzultálnak a kormánnyal, nem is látnak tovább az orruknál. Haza mentek - lehet, hogy pont Őcsényre - otthon aztán indul a híradó, ott elmondják, hogy menekültválság van és Laci, na meg a felesége szentül hiszik, hogy most mentették meg a gyerek életét azzal, hogy felkapták és iszkoltak a helyszínről. Legközelebb talán rózsafüzér nélkül el sem indulnak otthonról.

Itt jegyezném meg, hogy valószínűleg nem a családdal van baj, na meg nem is a több ezer ehhez hasonló családdal, hanem azzal a szeméttel, amivel etetik őket. Lehet itt ellen hang, meg felháborodás, a sajtón igencsak ritkán lehet ezt áttolni, mivel a közmédia elfojtja az esetleges nemtetszés-kinyilvánításokat. Ha már valami nagyon büdös - mondjuk egy ellenzéki újság - bezáratjuk, felszámoljuk, felgyújtjuk, lesózzuk. Ez a mostani politikai tempó kormány fronton. És Laci persze, hogy nem tudja pontosan: Orbán Viktor maga is Soros- ösztöndíjas volt, mivel erről nem beszélnek az M1-en.

De vajon Laci azt tudja-e, mit is jelent a menedékkérő és mit a migráns? Tudja-e, hogy az unokaöccse, aki Németországban mosogat, szintúgy bele illik a migráns képletbe? De nem, az nem lehet, hiszen ő olyan rendes ember, hogy robbantana már? És itt a következő probléma. Mert ugye aki az életét menti, és elmenekül a már a pokollal egyenértékű, feldúlt hazájából egy új élet reményében, biztos, hogy mind hoz magával minimum egy táskányi robbanószert. Nem hibáztatom Lacit, hogy ezt gondolja, mivel ezt hallja Lego-Putyinunktól, meg az ő talpnyaló médiájából. Ugye, hogy most is erről konzultálunk?! Hogy ne jöjjön ide senki, mert rettegünk valami láthatatlantól, ami a kormány legjobb képzeletbeli barátja. És persze, hogy dühöng az ember, mert nem szeretünk mindannyian büdös, rohadt dolgokat enni.

Na, de vissza Lacihoz: hallott-e mondjuk Káfia Mhidi-ről- akivel először én is a Nők Lapja 40. számában olvastam egy interjút? Káfia Szomáliából menekült egymaga, egy embercsempész társaságában. Börtönben ült, majdnem belehalt az emberfeletti megpróbáltatásokba. A nevelőapja eladta egy sok évvel idősebb férfinak. És akkor még csak tizennégy éves volt! A nőkkel ezt is meg lehet tenni Szomáliában. Tárgyiasítani őket, pénzért túladni rajtuk, portékaként tekinteni rájuk. Laci most felháborodik, hogy az ő csöpp Anna lányával ezt biztos nem tehetné meg senki. Igen, Anna Magyarországon született, és ha felnő, innen megy majd el Németországba orvosnak, építészmérnöknek, vagy pincérnőnek, esetleg mosogatni. Feltéve ha akkor lesz még honnan elmenni. Vagy éppen hova. Mondjuk kint biztosan jobban fog majd pincérnőként keresni, mint itthon tanárként. Vagy orvosként. Egy- két kiváltságos van, aki gázszerelőként meg tud élni, de tudjuk, hogy ez a ritkább. És ahhoz is baromi hosszú nyelv kell, meg egy gyerekkori barát,és bólogató-kutya üzemmód. 

Lacit azért megnyugtatom, és minden Laci gondolataival rokonszenvező embert, hogy az Együttnek programja van arra, hogy segítsünk az ő Anna lányának, hogy még csak meg se forduljon a fejében a külföldön való boldogulás. Helyre fogjuk állítani az egészségügyet, felzárkóztatjuk a béreket, hogy esélyt teremtsünk mindenkinek a jobb életre. Hogy ne a létminimumot el sem érő pár tízezer forintokból kelljen mélyszegénységbe sodródnia a családoknak. Modernizálni fogjuk az oktatást, hogy minden gyerekből ki tudjuk hozni a tehetségének és képességeinek megfelelő maximumot, valamint a főiskolára egyetemekre való bejutást is segítjük, ingyenessé fogjuk tenni az első diploma megszerzését. Összeszedtük 491  pontban a programunkat, amit Együtt szeretnénk véghez vinni. 

_________________________________________

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

Orbáni menekültpolitika: mire jó ez a kártékony para trip?

A Fidesz végérvényesen rajta maradt a goebbels-i náci propagandán, mint a "Félelem és reszketés Las Vegasban" című film szánalmas drogfüggő hősei. De mire jó ez a kártékony para trip? 

paratrip.png(az eredeti fotó forrása: )

Körülbelül  húsz éve ért véget a délszláv háború. Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre. Én a kilencvenes évek elején születtem, de mohácsi révén most is vissza tudom idézni annak a hangját, amikor például a határunk  melletti cukorgyárat bombázták. Ezrével menekültek az onnan, az életüket mentő emberek, akik nem tehettek a kialakult helyzetről, csak elszenvedői voltak az akkori háborúnak. Többek között muzulmánok, akik Bosznia elhagyásával reméltek jobb életet nyugatabbra. A befogadásban a magyar lakosságnak is nagy szerepe volt. Nem egy, a délszláv területről menekülő család lakott Mohácson és a környező településeken, de országszerte jellemző volt a befogadás. A különbség az volt az itthoni helyzet kapcsán, hogy az akkori kormányok nem mérgezték idegengyűlölő propagandával az országot, a gyűlölettel és félelemmel operáló goebbels-i agymosást az elmúlt közel 8 év alatt fejlesztették profi szintre Orbánék.

Súlyos mentális problémákkal küzdhet Orbán, ami a délszláv háborúból menekülőkkel kapcsolatos korábbi álláspontját és a jelen helyzetet összehasonlítva is látszik. Nézzük, Vitya miként vélekedett 18 éve a Magyar Narancs tudósítása szerint:

"Nálunk nem lesz numerus clausus, - mondta Orbán Viktor, miután a nyugati vezetők sorra jelentették be, hogy hány ezer menekültet röpítenek az albán és a macedón határról államaikba - Magyarország mindenkit beenged, aki kéri." 
Tovább megyek. Azért a 2013-as ukrajnai válság témája sem egészen idegen és távolra mutató példa. Akkor, miniszterelnökünk azt nyilatkozta, ha ne adj Isten, ketté szakadna Ukrajna, akkor az onnan menekülő 170 ezer  ember befogadását is felkészülten várná az ország. Ha ez bekövetkezett volna, akkor Pintér Sándor tervei szerint a menekülteket három keleti megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg -, illetve Budapesten helyezték volna el. Magyarán, a mostani kvótához képest 130-szor több menekültet tudtunk volna elhelyezni az ország negyednyi területén. Most meg a 1294-es kvóta megterhelőnek bizonyul?

De Orbánéknak kapóra jött a szíriai helyzet, amelyet a náci propaganda legocsmányabb goebbels-i eszközeivel sikerült Habonynak és Rogánnak felturbózni, hazai városok évtizedes felvirágoztatását vagy menekültek tömegeinek évekre elegendő ellátását biztosítani képes tízmilliárdok elégetésével.

A mindenki által ismert menekülthiszti ma ott tart, hogy a  Pew Research Center friss felmérése szerint az összes vizsgált ország közül Magyarországon félnek a legjobban a migránsoktól. Közben Magyarország az az ország az EU-ban, ahol az egyik legkevesebb bevándorló és menekült él.

A felkorbácsolt hiszti most aktuálisan a menekültek balatoni nyaraltatásáról szól. Amint arról Molnár Tibor, az Együtt politikusa, és az Index is beszámolt, az elmúlt napokban az egész kormányzati sajtó és vele néhány fideszes politikus azzal volt elfoglalva, hogy a Migration Aid néhány, Magyarországon hivatalosan menekült-oltalmazotti vagy befogadotti státuszt kapó családot vinne néhány napra nyaralni a Balaton környékére. A kormányzati propagandaoldalak közül az egyik már migráns üdülőről beszél, míg a másik betelepítésről ír. Ehhez képest az történt, hogy a Migration Aid nevű segélyszervezet egy osztrák magánszemély felajánlása nyomán a Balatonnál, egy Keszthelyhez közeli településen lévő telken, három, nyaralóként használt faházba a nyáron, tehát a következő hetekben Magyarországon törvényesen tartózkodó, már menekülti vagy oltalmazotti státuszban lévő családokat fogadna. Magánterületen. Szeretnének nekik néhány hetes időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítani.

Csak jelezném, hogy a Migration Aid részéről üdültetni kívánt menekültek törvényesen tartózkodnak Magyarországon, tehát a hazai alaptörvényben foglalt joguk van országunkon belül szabadon közlekedni. Amikor ezzel kapcsolatban böfögnek manninger-szerű fideszes politikusok, akkor az alaptörvény ellen buzdítanak ezek a lelki szegények.

Persze nem nagy titok megfejteni, hogy jutott Magyarország a mostani, abszolút elutasítás és a mindent és mindenkit kirekesztő politikájához. A kormány paranoiás. Félnek a haverok? Vagy csak Orbán? Félreértés ne essék, nem kell átmenni eszetlenségbe és beengedni minden ideérkezőt különösebb átvizsgálás nélkül, de azért az emberségnek sem kellene ördögtől való fogalomnak hangoznia. Oda jutott a közvélemény, hogy migráns (menedékkérő) egyenlő terrorizmus. A rendkívüli fogalomzavar címeres ökrei nyilván most is a fideszes gyalogok. Bár lehet, hogy csak velük mondatják ki a hülyeséget.

Szégyenletes és felháborító, hogy a Fidesz-kormány már meg sem próbál emberségesnek látszani. Helyette demagóg kampányokkal félelmet kelt, és a menekültek ellen hergeli a magyar embereket. Közben a valódi, európai megoldásokat elutasítja.

Az Együtt szerint szégyenteljes, hogy Magyarország leépítette még a normál menekültügyi kapacitásait is, a menekülőket pedig a kerítés felhúzásával átzúdította a szomszédos országokra. A határkerítés szimbóluma a Fidesz embertelen, a Genfi Konvencióval ellentétes politikájának. Az azonban sem Magyarország, sem Európa tényleges biztonságát nem szolgálja, maximum arra jó, hogy más országokra tolja a valójában csak közösen megoldható problémát. Igenis kötelességünk segíteni azokon, akik a háború, a kilátástalanság elől menekülnek, és teherbíró képességünk mértékéig hazánkban kell ellátni őket.

Ahelyett, hogy a magyar kormány nap mint nap megsérti az ENSZ és az EU menekültügyi szabályait, csatlakozni kell a közös, uniós erőfeszítésekhez, ennek részeként a közös kvóta végrehajtásához, a külső és a válságos belső határok erősebb védelméhez és az uniós menekültügyi hotspotok kiépítéséhez. Már a fizikai kerítés lebontása előtt alapvető fordulatot kell végrehajtani a magyar menekültpolitikában az emberség és a biztonságteremtés érdekében. Ennek értelmében azonnal le kell bontani a jogi kerítést: a tranzitzónát és a menekültellenes jogszabályokat meg kell szüntetni. A fizikai határkerítést az uniós menekültügyi reform után azonnal le kell bontani.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Dúró Dóra hitleri mélységekben

A jobbikos Dúró Dóra ismét felböfögte az uborka-szezonban azt az orbitális baromságot, amit egyszer már a pártja megszellőztetett, miszerint elvennék a szavazati jogot minden írni és olvasni nem tudó embertől. A kasztrálás után egy újabb náci attitűd buggyant fel a cukiskodó szélsőjobb valójából. És milyen bélyeget varratna a Dúró Dóra az általa alábbvalónak tartott állampolgárok kabátjára? 

durodora_1.pngfotó: index.hu

Először is szögezzük le: egyetlen demokratikus országban sem korlátozzák senki szavazati jogát iskolai végzettség alapján. A szavazat alapvető jog, mely minden állampolgárnak eredendően jár, aki nagykorúvá érett.

A szélsőjobbos elvetemültek pártja hiába cukiskodik, hadovál néppártiságról: a szerencsétlen Dúró Dórával kimondatott kreténség valójában hitleri mélységből jön, és akiben van hangyányi demokratikus érzék, az most levegő után kapkodva nyeldesi le a keresetlen szavakat, de én nem teszem.

Nem érdekel, de látom lelki szemeim előtt, hogy milyen bélyeget varratna a Dúró Dóra az általa alábbvalónak tartott állampolgárok kabátjára, mivel úgy gondolja, ő egyenlőbb az egyenlőnél. Van olyan mérce, ami alapján Dóránk sem kapna szavazati jogot. Kezdve az empátiával és emberséggel.

Felteszem, hogy a dúródórai mélységben gondolkodó előítéletes lelki szegények talán végig sem tudják gondolni, hogy valójában nem azért van bajban ez az ország, mert néhány száz vagy ezer - a társadalmi periférián élő honfitársunk - nem tudott megtanulni írni és olvasni.Ugyanis nem miattuk, nem az ő "tudatlan" döntésük miatt van hatalmon a mindent ellopó és leélő Fidesz, és nem miattuk tudott az országgyűlésbe kerülni egy olyan szélsőséges, xenofób, antiszemita párt, mint a Jobbik. A hazai bajok forrása szerintem a mindent beszippantó közöny, a magát minden rétegbe belemaró gyűlölet és az ezek keveredéséből rettentő mód növekvő reménytelenség. Ez teszi egyre jobban tönkre az országot, és taszít egyre több embert el a közélettől.

Írástudó, de rossz szándékú dúródórák nem értik, de az alantas jobbikos üzeneten elgondolkodó honfitársaimnak jelzem, hogy egy ilyen kirekesztő szabályozástól nem lesz jobb hely ez az ország. Sőt, tovább megyek: éppen arra lenne szükség, hogy minden egyes szavazásra jogosult magyar állampolgár kénytelen legyen átgondolni, hogy mitől és kinek a vezetésével lehet jobb hely a hazánk. Nem ismeretlen Európában a kötelező választási részvétel. Például Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban is kötelező a választásra jogosultaknak elmenniük voksolni.

És végezetül hadd idézzek egy - a viszonylag friss, 2015 évi PISA-adatokat feldolgozó - Index cikkből: "A magyar gyerekek közötti tesztkülönbségek 21 százalékát magyarázza, hogy valaki szegény vagy gazdag családba születik. Ez kiemelkedő. Átlagosan ennél jóval kisebb, 12,5 százalékos az otthoni háttér hatása a gyerekek eredményére a többi országban.

A friss PISA-eredmények szerint Európában a magyar oktatási rendszer a legegyenlőtlenebb, itt tud az iskola a legkevesebbet változtatni a hozott hátrányokon. Nem képes megadni az esélyt a hátrányos helyzetű családokból érkezőknek, de közben a kedvezőbb helyekről származóknak is csak annyit tud nyújtani, hogy mások még náluk is rosszabbak maradnak – Európában azonban mindannyian egyre versenyképtelenebbek."

Mi, az Együttben úgy gondoljuk, hogy nem büntetni kell a hátrányos helyzetű honfitársainkat, hanem segíteni. Egy kettős társadalmú országban soha nem lesz béke, soha nem lesz fejlődés. A béke és fejlődés, a haza és haladás pedig mindnyájunk érdeke. Mi ezért dolgozunk!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Ez mutatja meg az Orbán-rezsim gyengeségét és pszichiátriai alkalmatlanságát

Paranoid harcba kezdett a Fidesz a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Hatalmukat féltő beteg elmék illiberálisnak hívott rendszere tervezi lehúzni a vécén mindazt, amit jó értelemben véve szabadságnak hívunk.

paranoia.pngfotó: MTVA

És igen, a sokat szidott liberális szó szabadot jelent. És ha manapság, ha valaki liberálisnak vallja magát, istenkáromlást húzhatnak rá. A most gyönyörűen fejlődő, putyini zseb-eb által is magasztalni kívánt illiberalista állam kialakításának  munkálkodásán izzadnak a párt közeliek, na meg a haveri kör is. És akkor még nem is beszéltünk arról, hány szerkesztőségnek fogták be a száját már ennek érdekében, kezdve a Népszabadsággal. 

Sok olyan véleménybe bele lehet futni, ha valaki kicsit átgörgeti a netet, amiben a libsi szó kötőszóként, esetleg toldalékként, bővítőszóként szerepel. Az igazi gond ebben ott van, hogy mindez annak az irdatlan mértékű gyűlölet-kampánynak köszönhető, amit a Fidesz indított. A Soros-plakátok szerencsére nem sokáig bírták, mert ott még a kormánynak is feltűnt, az Együtt nyilvános plakáttépései után, hogy ez már tényleg túl büdös ahhoz, hogy szélesebb körben lenyelhető legyen. Na de nem baj, mivel már megkonzultálták, hogy itt minden rendben van, csak a Soros a baj, na meg Brüsszel, 20% válaszra is méltatta ezt, tehát győzelem van kérem, lehet tovább építgetni a kelet felé nyitó, annak benyaló államot.

A fogalom, hogy liberális, viszont tisztázásra vár, mert úgy tűnik, olyan jól sikerült az uszítás, hogy sokan azt gondolják, az illiberalizmus a megoldás Magyarország számára, az fogja előre lendíteni a gazdaságot, a hanyatló egészségügyet, oktatást és kiszedni abból a gödörből az országot, amelyikbe beleültünk.

A liberalizmus önmagában nem több, mint a törvények előtti egyenlőségen alapuló, a szabad gondolatok és gondolatáramlások széles spektrumát jelentő eszmerendszer, mely kiterjed a sajtószabadságra és a szabad véleménynyilvánításra egyaránt.

Az illiberális demokrácia ezzel szemben olyan kormányzati rendszer, melyben a választások ellenére a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagyfokú korlátozása miatt. Jellemzője a hatalmi ágak szétválasztásának illetve  fékek és ellensúlyoknak a teljes körű hiánya. A most épülő illiberális állam lényegében egy diktatúra, melybe belepusztul a már így is csak papíron elvétve szereplő demokratikus állam. A komoly hanyatlás már évek óta kezdődött. 

A legutóbbi, az illiberalizmus felvirágoztatását szolgálni hívató hadüzenet a médiát támadja. Mint ahogy az Index és a Szabad Pécs is megírta: megkezdődött a még nem kormánypárti média bekebelezése is. Viktorunk paranoiája addig terjed, hogy hatalmát a még fel nem emésztett szabad médiától félti. A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a paranoid harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen, de ez jól mutatja a rezsim gyengeségét és pszichiátriai alkalmatlanságát is.

Az Együttben felháborítónak tartjuk a sajtószabadság teljes megnyirbálását és visszaszorítását ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért: 2017 augusztus 20-ára tűntetést szervezünk a budapesti Szabadsajtó útra, 16:00-i kezdettel. 

Ha Te sem értesz egyet az elnyomással és úgy érzed, Neked is megjár, hogy félelem nélkül véleményt mondhass és olvashass, csatlakozz hozzánk!

 

-----------------------------------

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

A biciklibelsőben élő Fidelitas és az elvándorlás esete

Fideszkééket nem zavarja, hogy lelépnek a fiatalok. A biciklibelsőben élő, pénz- és hataloméhes ifjúságot tömörítő Fidelitas megint előadta a tőle elvárt, illetve megszokott blődségekből álló kommunikációs repertoárt. Ezúttal nem csupán egy sokadik senki bírt ostobaságokat kinyögni a soraikból, hanem Orbánék ifjúsági szervezetének elnöke, Böröcz László.

elvandorlas.png(fotó: AFP)

Amint arról az Index is beszámolt: a Fidelitas-vezér a kötelező kamukörök után (az ellenzék mögött milliárdosok állnak, a kormány sikeres, a Fidesznek fontosak a fiatalok) váratlanul elkezdett arról beszélni, hogy szerinte semmi gond nincs azzal, hogy a magyar fiatalok elhagyják az országot. "Azzal semmi gond nincs, ha valaki más országban is szeretne tanulni, dolgozni. A szüleink generációja is erről álmodott."

Azt már érzékelhettük, hogy tulajdonképpen a fideszeseknek tökéletesen mindegy, itthon maradnak-e a fiatalok, hiszen az oktatás nihilizálása és a főiskolák, egyetemek kifizethetetlensége mellett tulajdonképpen nem is csoda, ha valaki összepakol és elmegy. És sajnos a többség nem önszántából, hanem kényszerből távozik külföldre.

Az meg leginkább minősíti a mostani helyzetet, hogy a szüleink generációjának vágyaihoz hasonlítja Böröcz László a felnövő generációk jövőbeni terveit és vágyait. Volt akkor is egy élhetetlen rendszer, ahonnan mindenki menekülni akart, és élhetőbbé tenni az életét. Sajnos a fiatalok tömeges kivándorlása most is erről tesz tanúbizonyságot.

Mi az Együttben tisztában vagyunk azzal, hogy a fiatalok egyre félelmetesebb méreteket öltő munkanélkülisége és az elvándorlás az egész társadalom jövőjét veszélyezteti. Az Orbán-rezsim dúlása százezreket kényszerített gazdasági menekült státuszba, az itthon maradottakat pedig növekvő kilátástanságba. Ennek ellensúlyozására:

  • garantált képzést vagy munkát ajánlunk a 30 év alatti tartósan munkanélkülieknek,
  • személyre szóló szolgáltatásokat nyújtunk a külföldről hazatérni kívánó magyar munkavállalóknak
    a 35 év alattiakat az üzleti terv elkészítéséhez és a vállalkozási ismeretek elsajátításához nyújtott szakmai segítséggel, tőkével és hitellel ösztönözzük saját vállalkozás indítására,
  • a pályakezdőknek járulékkedvezménnyel ösztönzött gyakornoki lehetőséget biztosítunk már felsőfokú tanulmányaik ideje alatt is,
  • az új telepes-program keretében segítjük a vidéken munkát vállaló, képzett fiatalok letelepedését.  

Mi az Együttben hisszük és valljuk, hogy a fiatalok hazai boldogulásának és az ország gazdasági felemelkedésének kulcsa pedig a jó oktatás. Sajnos a magyar oktatási rendszer közel negyedszázaddal a rendszerváltoztatás után nem a társadalmi felemelkedést szolgálja, hanem az öröklött viszonyokat termeli újra, ráadásul fokozatos, de biztos lemaradásra kárhoztatja a magyar gazdaságot is – nem a jövőbe vezet, hanem a múltba.

Szerintünk a jó iskolák biztosítása egy normális országban az államnak nemcsak erkölcsi kötelessége, de gazdasági érdeke is. A kormányzat a jó minőségű, egyenlő hozzáférést biztosító oktatási rendszeren keresztül tudja a leghatékonyabban támogatni a gyermekeket álmaik megvalósításában, felnőtt életük sikeres indításában és abban, hogy a szegény gyerekek ne szegény felnőttként folytassák életüket. Ugyanakkor csak a képzett fiatalok tudására alapozható olyan modern, fenntartható és erőteljesen növekedő gazdaság, amely újra a lehetőségek országává teszi hazánkat. Mi ilyen országot fogunl teremteni!

Természetesen, mint minden lényeges társadalmi kérdésről, így az elvándorlásról is égetően fontos lenne egy érdemi vita. Ezért az Y-GEN, az Együtt ifjúsági szervezete is szorgalmazza ennek a kérdéskörnek a mielőbbi, nyilvános fórumon történő megvitatását.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

Mire kellenek valójában a feltöltőkártyás ügyfelek adatai?

Az idei évben virágkorát élik azok a mesterségesen generált áramlatok, amik részrehajlóak ugyan, de az Orbán-kormánynak jó szelet ígérnek a választások küszöbén. A pofátlanság egészen új dimezióit böfögik fel a legújabb törvények meghozatalával, és egészen új eszközök és volumenek válnak normálissá egy kampány létrehozásánál. Van itt minden, mint a piacon. A kofa persze most is szeretett Papír-Putyinunk.

orbanisztanban.pngFotó: Máthé Zoltán / MTI

Talán többen emlékeznek arra az Indexen is megjelent hírre, miszerint egy hajléktalan férfi adatainak felhasználásával az elmúlt évek során különösen nagy számú feltöltőkártyás előfizetést vásároltak többségükben ismeretlen személyek. A Salah Abdeslamhoz köthető terroristákhoz összesen nyolc hívószámot sikerült beazonosítani, melyek közül hatot - különböző személyek, különböző helyeken és különböző időpontokban - aktiváltak a hajléktalan férfi nevére. A terroristák a SIM kártyákat más-más helyről szerezték be, nem egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták. A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a TEK eddig nem rendelkezett online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához.

Viszont Orbánék csavartak ezen az egészen egyet: a kormány év elején hadat üzent egy óriási láthatatlan ellenségnek. Most éppen minden feltöltőkártyás ügyfelet citálnak be adategyeztetésre, azzal fenyegetve nyolcmillió telefonszám tulajdonosát, hogy amennyiben nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek, úgy július elsejével megszűntetik telefonszámukat. Égnek a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálati pontjai és online felületei egyaránt. Fél éve zajlik a "tisztogatás", mégis az ilyen tipusú előfizetők hatvan százaléka nem tette még ezt meg. Ilyen vállalhatatlan leterhelés mellett felmerül a kérdés, hogy vajon nem lett volna-e ennek tisztázására egyszerűbb mód? 

Természetesen a propaganda-médián szocializálódott többség ilyenkor vad migránsozásba kezd, és mindenki örül, hogy Orbanisztán mégsem olyan szörnyű hely hiszen védenek minket. Az nem baj, hogy a más vélemény számukra hazaárulással egyenértékű, és akkor nem kell félni, ha mindennel mélységesen egyet értesz és kardot rántasz egy olyan ügy mellett, ami a feltöltőkártyás előfizetők hatalmas veszélyfaktora. Ilyenkor nem számít az egészségügy, sem az oktatás nihilizálása. Csak a nemes cél, hogy védeni kell a hazát (valamitől). 

A regisztráció valószínüleg nem több, mint egy eddig nem ismert volumenű adatbázis frissítés, mely a kampányoknál használatos, szigorú adatvédelmi előírások mellett megvásárolható előfizetéses telefonos adatbázisokat végre kiegészíti friss és használható feltöltőkártyás előfizetői adatokkal. Ezek az adatbázisok komoly pénzekbe kerülnek, de felteszem a Fidesznek lesz rá kerete. Talán a törvény sem véletlenül született.

Van arra számos példa, hogy a Fidesz látszólag mást célzott meg egy jogszabállyal, de valójában az ellenzék lehetőségeit igyekszik megnyírbálni. Ilyen például a településképi törvény is, amelynek köszönhetően - ahogy az Index is megírta - a jövőben szinte csak önkormányzati-állami tulajdonú felületeken lehet majd hirdetni (a tulajdonos engedélyével), magántulajdonú területeken, épületeken pedig csak alig. Ehhez képest a jelenlegi óriásplakátpiac úgy néz ki, hogy az ország 30 ezer plakáthelyének 90 százaléka magántulajdonú területeken van, 10 százalék pedig önkormányzatin. A törvény ezt az arányt fogja megfordítani, vagyis pár év múlva csak annál a cégnél lehet majd közterületen reklámozni, akinek az állam ezt megengedi. 

Így megy ez Orbánisztánban, de az Együtt elkötelezett abban, hogy az államnak és a központi kormányzat szerveinek a hírközlés és a médiapolitika területén is személyi függőségektől és befolyásoltságtól mentesen kell működniük. Az egyértelmű jogi alapokon álló, autonóm és kiszámítható hatósági döntéshozatal segíti a nyilvánosság demokratizálását is. 

Hiszünk a piacgazdaságban, és ekként hiszünk a versenyben, amelyet felügyelni kell. A médiapiac és a nyilvánosság állapota demokrácia- és gazdasági kérdés egyszerre. Megfelelő hatósági eszközökkel, valamint a piaci önszabályozás ösztönzésével szabadabb lehet a magyar nyilvánosság is.

Az adófizetők pénzéből fenntartott, a parlamenti pártok által közvetlenül és közvetve felügyelt intézményrendszeren belül jogi, személyi és kulturális garanciákkal kell mindent elkövetni a kiegyensúlyozottság és elfogulatlanság megteremtése érdekében. Megfelelő intézményi szerkezet és automatikus korrekciós mechanizmusok révén a korábbiaknál többet lehet tenni egy ilyen magyar köznyilvánosságért.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Fiatalok vagyunk, de nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!

Elegem van a jövőnk ellopásán már az EU által is rajtakapott Orbánból és a Fideszből. Elegem van abból a kilátástalan nihilből, amit a bambán félrebeszélő kósalajosok, a lenyúlós rogántónik és a zagyváló, pénzvágyó fidelitasosok ácsolnak tölgynek hazudott rozoga, vékonyka, gombás fenyőlécből. Fiatalok vagyunk, de nem adjuk a jövőnket, megharcolunk érte, és itt maradunk!

viola.png

Ez már a vég kezdete. Addig ügyetlenkedett Orbán, amíg a szakadék széléig manőverezte az országunkat. Egyre tisztábban látszik az az út, ahol vörös csillaggal a mellünkön kell kisétálnunk az utcára, és egyre messzebb kerülünk attól, amit ma Európának hívunk. Ha így folytatjuk, kidobnak minket az EU-ból. Itt nem Brüsszel a hibás, nem Soros, nem is a CEU, kizárólag az az Orbán keze alatt nihilizálódott klán, akik ma kormányon vannak.

Azt kell most tudatosítani, hogy mindenkinek felelőssége van abban, milyen országban élünk. Ha ezt így folytatjuk, gyerekeink és unokáink fognak térden kúszni a keleti diktatúra előtt, aminek Orbán most udvarol. Nem csak a saját jövőnket tesszük kockára, hanem mindenkiét. A következő nemzedékét és az azt követőjét. 

Én sem akartam feltétlenül politikával foglalkozni. A mostani kritikus helyzet kényszerített rá. Ahogy már írtam egy korábbi blogbejegyzésemben, én is megpattanhatnék külföldre, hogy keressek valami jólfizető állást, és keresztbe fonjam a karomat, esetleg megmossam a kezem, hogy ez már nem az én felelősségem. De igenis, a sajátomnak érzem. Mindenkinek sajátjának kellene éreznie!

Ha nem lesz változás, az ország a jelenlegi trendnél is gyorsabban fog elöregedni. A mostani fiatalok - köztük én is - dobbantani fognak itthonről, mert élhető jövő kell! Ezt itthon nem kapjuk meg!

De mi fiatalok nem hagyjuk magunkat, nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!

A civil tüntetőkkel egyetértve az Együtt is szervez május 21-re több vidéki városban megmozdulásokat. Most vasárnap többen, több helyen fogjuk egyszerre hallatni a hangunkat országszerte, ahol elmondjuk, elegünk van abból az orbanisztáni kormányból, ami a demokráciát abszolút mellőzve, a korrupció fellegvárává változtatta hazánkat . Politikai szimpatizánsok helyett hívőket toboroznak, Bözsi néniket felhasználva propagálják magukat. Ha Te is azt érzed, eleged van, csatlakozz a hozzád legközelebbi tűntetéshez. Nem adjuk a jövőnk!

Sopron: Hűség kútja
Pécs: Jókai tér
Debrecen: Petőfi tér 
Békéscsaba: Szabadság tér 1-3 
Veszprém: Kossuth Lajos u. 19. 
Nagykáta: Európa tér
Gyöngyös: Páter Kiss Szaléz út-Szent Bertalan út sarok
Kaposvár: Európa park
Szeged: Belváros

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

 

 

 

Valódi egyenjogúságot a nőknek! Így látják a fiatalok

Milyen a nők helyzete a 21. században? Mit lehet tenni a nemek közti bérolló eltűntetéséért? Hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a családon belüli erőszakot Magyarországon?  Miért alacsony a nők aránya a politikában, és hogyan lehetne ezen javítani? Jó-e az, hogy szeptembertől gender szak indul egy neves magyar egyetemen? Ezekről a kérdésekről vitatkoztak a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP, az MLP és az Együtt fiatal politikusai.

18361726_1905487409689090_859359903_n.pngfotó:LIFT

Május 5-én este a Liberálisok szervezésében került megrendezésre a Valódi egyenjogúságot, a nők egyenjogúsága című vitafórum, ahová minden parlamenti párt ifjúsági szervezetét meghívták. Többen képviseltették is magukat, így a KDNP és a Fidesz ifjúsági tagozata, a Jobbik IT, a Lehet Más a Jövő (LMP), a  LIFT (Liberálisok), és mi, az Együtt fiataljai, az Y-GEN is. A DK viszont állítólag azért nem vett részt az eseményen, mert „lerobbant az autójuk”.

De nem ez az, ami a legnagyobb értetlenséget szülte bennem. A Liberálisok fóruma semmi nyilvánosságot nem kapott, közönség és sajtó nem jelent meg a rendezvényen, ami – felteszem – alapvetően szervezői hiba, pedig politikusok jellemzően nem azért ülnek le nyilvánosnak meghirdetett fórumokon, hogy meggyőzzék egymást saját álláspontjukról, hanem azért, hogy a közönséghez eljuttassák az általuk képviselt nézeteket.

Nos, én most annyiban igyekszem segíteni a közel 3 órás beszélgetésen megjelent kollégáknak, hogy legalább saját blogomon keresztül publikálom a vita összefoglalóját.

Alapvető kérdéseket boncolgattunk: nők helyzete a 21. században, nemek közötti bérolló, családon belüli erőszak, nők aránya a politikában és a most induló gender szak is terítékre került.

Természetesen az Isztambuli Egyezménnyel is foglalkoztunk. A demokratikus pártok politikusai közül többen - köztük én is - hangot adtunk annak a megdöbbenésünknek, hogy Magyarország 2014 márciusában írta alá az egyezményt, majd felállított egy, a nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó tárcaközi munkacsoportot, amely az egyezményhez való csatlakozást hivatott előkészíteni, majd az országgyűlés elé tárni megszavazásra, viszont ez három éve készül, ratifikálására eddig nem került sor. Egészen elképesztő, hogy a Lex-CEU-t két hét alatt átnyomták az országgyűlésen, ezen meg három éve kotlik a munkacsoport.

Mindeközben a családon belüli erőszak kirívóan nyomasztó Magyarországon. Milliónyi nő és gyermek szenved nap, mint nap erőszakoskodó családtagjától. Hetente egy nő bele is hal a bántalmazásba.

Mi az Együttben ezért tartjuk különösen fontosnak, hogy a törvényhozás eszközével élve vessünk gátat a családon belüli erőszaknak. Az Isztambuli Egyezmény a családon belüli erőszak megelőzéséért olyan európai intézkedési rendszert épít fel, amely megvédi a nőket és gyerekeket az erőszaktól és egyértelműen bünteti az elkövetőket.

A nők aránya a politikában kérdésnél nem volt meglepő, hogy a Jobbik, a KDNP és a Fidesz ifjúsági tagozatainak képviselői egyaránt megkérdőjelezték a nőkkel kapcsolatos kvótarendszer szükségességét, míg az Együtt ebben határozott álláspontot képvisel: számunkra a korszakváltás a férfiuralomra építő, erőszakos, megosztó politika befejezését is jelenti, valamint a nők érdemi megjelenését a politikában. Mi ezért a 30%-os női kvóta biztosításával teszünk is: egyéni jelöltjeink egyharmada nő.

Ezzel szemben a kormánypárti ifjúsági képviselő azt sem tartotta sértőnek, amikor Orbán száját elhagyta a „nőügyekkel nem foglalkozom” mondat Szemerkényi Rékával kapcsolatban. Sosem védeném meg azt a politikát, amit Szemerkényi képvisel, viszont ebben a kérdésben, mint nő én is megszólítva éreztem magam, számomra teljesen érthetetlen, hogy a kormánypárti nők és politikusnők ezt nem nehezményezték, de hát ez is az a szenny, amit letömnek a torkukon, és akinek van ehhez gyomra, meg is tudja emészteni.

Természetesen más iszonyú blődségekből most sem volt hiány a kormánypárti ifi résztvevőktől. Példának okáért a fórum egyik utolsó reakciójaként a Fidelitas képviselője lerendezte a kört annyival, ha nem lehet egy jót „sorosozni”, úgy ő nem reagálna. Ez egyrészt kritikán aluli volt, másrészt nem túl meglepő.

Az Együtt viszont komoly kérdésként tekint a nemek közötti egyenjogúságra, ezért a rendezvényen is ismertettem azt a javaslatcsomagot, amit a nők munkavállalásának megkönnyítése érdekében fogunk bevezetni a kormányváltás után. Ennek keretében az úgynevezett apa-hónapok révén fogunk biztosítani az apának három hónap szabadságot azért, hogy az első, több energiát igénylő időszak feladatait a párok meg tudják egymás között osztani, ezzel könnyítve az anya helyzetét. Másrészt a GYES emelését eredményező bölcsődei utalvánnyal és intézményfejlesztéssel teremtünk lehetőséget a dolgozó szülők minőségi napközbeni gyermekellátására, továbbá javasoltuk a gyermekbarát munkahely minősítési rendszer kifejlesztését, amely változatos és rugalmas munkaformák elterjedését ösztönzi, és ezzel helyzetbe hozza a dolgozó nőket, ugyanis az Együtt a modern női-férfi szerepekből indul ki. Az általunk javasolt eszközök az ösztönzésre, nem pedig erőszakos kormányzati beavatkozásra épülnek.

 

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Kifütyültük Orbánt Mohácson, felrázzuk a vidéki közéletet is!

Orbán Viktor ritkán mozdul ki vidékre, de ha mégis, akkor többnyire fideszes kisnyugdíjasok csókolnak neki kezet, vagy strómanok és oligarchák szotyiznak vele a páholyban. Mi az Együttben viszont megígértük Orbánnak, hogy amíg nem ad interjút független újságírónak, nem áll szóba azokkal az emberekkel, akiknek panaszuk van, amíg csak a sajátjaival találkozik, addig minden nyilvános szereplésén kifütyüljük. Így tettünk most Mohácson is.

mohacsi_akcio0425.pngfotó: Rajnai Attila

Többek szerint nagyon csöndben van az ellenzék vidéken. Ez - főleg az Együtt jóvoltából - nem mindenhol van így, de az én városomban, Mohácson nem volt eddig jellemző, hogy ellenzéki akciókkal találkozzanak a helyiek. Persze nem csak Mohácson nem divat megvitatni a politikai véleményüket, más kisebb-nagyobb településeken is sokan félnek, hogy a kritikus hangjuk hamar olyan fülekhez is eljut, akik így vagy úgy elveszik az ember kedvét. Mohácson ezen is próbáltunk változtatni, amikor április 25-én, kedden kiadós fütty koncerttel köszöntöttük Orbán Viktort és konvoját, akik egy vágóhíd-avatóra érkeztek.

Mielőtt még bárkiben felmerülne a gondolat, illetve felháborodás, hogy a vágóhídnak szólt a fütty, megnyugtatom, hogy nem, mivel a munkahely teremtés mindig fontos aspektusa lesz egy működő gazdaságnak (most van egy kis holtpont, nade majd 2018-ban). Ez az akció Orbán Viktornak és az ő putyinista, elnyomó rezsimjének szólt, ahol a párbeszéd már nem működik, a csatornák egyoldalúak, a média részre hajló, propagandista és ahol rubel-szagút izzadnak a tűzhöz közeliek.

Félpályás útlezárást jelentettünk be, amit kilenc kocsival és közel harminc résztvevővel sikerült kivitelezni. Jelen volt többek között szervezőként Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, és Szigetvári Viktor választmányi elnök is, Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője is, aki elérte, hogy az Illatos úti mérgező hulladékok el legyenek szállítva és megkezdődjön a teljes kármentesítés, de jöttek aktivisták Mohácsról, Bólyból, Szigetvárról, Sásdról, Pécsről és Bajáról is.

Felröppent a gondolat, hogy Soros-gyanús az akciónk. Habár nemrég volt György napja, de Gyuri bácsi ezen ünnepi alkalomból sem finanszírozta az Együttet. Úgy hallottam, hogy utoljára talán a Fidesznek adott pénzt, és tessék mi lett belőle. Persze értem, hogy fideszes körökben hihetetlen, hogy orbánisztánban létre lehet hozni egy olyan demonstrációt, ahol nem a pénz a fő mozgató-rúgó, ahol nem nyerészkedésért villantunk és állunk ki adott elvek mellett, viszont Mi, az Együttben ezen kevesek közé tartozunk. Kiömlött az a pohár, amit oly sokan feneketlennek gondoltak, azért küzdünk, hogy az emberek szemét felnyissuk - vidéken is -, amit lenyomnak a torkunkon, az csak azt segíti, hogy vágás érettek legyünk, minél előbb feldolgozásra kerüljünk (bedaráljanak, ha úgy tetszik), nem a mi jólétünkért van.

Durranthatnék orbáni elszólásokat, miszerint „ha döglött lovon ülsz, szállj le róla”, de ezt dakoták és verbális kinyilatkoztatás nélkül is tökéletesen példázza a mostani rezsim. Behúzhatják a pajtába azt a lovat, de úgyis el lesz földelve. A miniszterelnök mohácsi beszédéből azonban nehéz idézni, mert a távoli jövőbe ígért Duna-híd vagy Orbán hűtőpult turkálási szokásai gondolkodó ember képzeletét már nem igen ragadják meg.

Sajnos sokan azért nem beszélnek Mohácson és másutt sem a közéletről, mert a rendszerváltás után bő negyedszázaddal hazánk polgárai elvesztették hitüket a részvételi demokráciában. Csalódtak, amikor a magyar politikusok pártállástól függetlenül hazudtak választóiknak, és nem vállalták a felelősséget a tetteikért. Sokan elfordultak közös ügyeinktől, amikor látták, hogy büntetlenül lehet szétlopni a nemzeti vagyont. Sokan menekültek külföldre a következmények nélküli országból, de még többen fordultak el a közélettől, és zárkóztak be legszűkebb magánszférájukba. Az Együtt ennek megváltoztatásáért jött létre.

Magyarország 2016-ra egy szűk, saját zsebére dolgozó csoport foglya lett. A korrupciót a rendszer alapjává tevő kormányzat tudatosan veszi el a javainkat, a jogainkat és a jövőnket. Hatalmuk a gyűlöletkeltésen alapul, különbséget tesznek ember és ember között, embertársaik nyomorúságával szemben érzéketlenek, keleti hatalmaknak udvarolnak.

Magyarországon egy gátlástalan csoport és csatlósaik kivételével mindenki elveszítette biztonságát, a középosztály kínlódik, a szegények még szegényebbek lettek. Az oktatást lezüllesztették, azok a fiatalok, akik a nemzet jövőjét jelentenék, elvándorolnak, az ország öregszik.

Nem vesztegethetünk el újabb négy évet! 2018 után demokratizálásra, jóléti fordulatra, oktatási szemléletváltásra és nyugatos politikára van szükség. Az Együtt minden, a jövőt építő tudó és akaró magyar polgár pártja. Modern, szabad, nyugatos, demokratikus és jóléti Magyarországért dolgozunk.

 

................................
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
Vagy ha támogatnád a munkánkat.

 

Nem egyszerű ma fiatalnak lenni, hát még Magyarországon

Nem egyszerű ma fiatalnak lenni a Fidesz Magyarországán. A korosztályom hanyatt-homlok menekül külföldre, és itt az igazi baj: a kortársaim szívesebben dolgoznak kukásként, takarítanak szobákban, vagy konyhán, minthogy itt maradjanak a diplomájukkal, erre most még itt a Lex CEU is. Sok a probléma, de nekünk az Együttben volna néhány olyan javaslatunk, ami segítene abban, hogy a mostani huszonévesek és a jelenlegi középiskolások szívesebben maradjanak itthon. 

oktatas_fiatalok.pngfotó: gettyimages.com

Lassan fuldokolnk az egyre bődületesebb  ostobaságokat elkövető, putyinista kormány ballépéseinek következményeitől. Sötét lesz a ránk köszöntő korszak, ha nem teszünk valamit gyorsan. Az amúgy is ingoványos talajon egyensúlyozó oktatásnak most még küldtünk egy nagy pofont a CEU ellehetetlenítésével. A fiatalok hanyatt-homlok menekülnek külföldre, és itt az igazi baj: szívesebben dolgoznak kukásként, takarítanak szobákban, vagy konyhán, minthogy itt maradjanak a diplomájukkal. Persze, ha egyáltalán volt rá elég pénzük, hogy megszerezzék.  Orbánisztánban viszont nem az oktatás biztosítása és fejlesztése a menő, hanem az ellehetetlenítés. A külföldre özönlő lakosságnak - akik többnyire pályakezdő huszonévesek - ezzel útlevelet és kiváló indokot adtak az elvándorlásra. Nagyon utálhat minket ez a kormány.

Minket, mai huszonéveseket hipersebességgel érnek el a nemzetközi trendek, fogékonyabbak vagyunk a nyelvekre, tágítani akarjuk a látókörünket, ezért értelemszerűnek tűnik, hogy ha lehetőség van rá, akkor ugrunk egy fejest a süllyedő hajóról, úgy talán nem szippant magával a lefelé húzó örvény, amely végül Oroszország partjainál fog minket felszínre dobni. Itt a most dívó trendekről beszélek, a magam nevében vagyok olyan mazochista, hogy még egy kicsit tűröm a hatalmas hullámokat, mert hiszem, hogy el lehet zavarni drága Orbán Viktorunkat és a szépen lassan, a küszöb alatt visszaszivárgó oroszokat.

A mostani nemtörődömségnek ára lesz! Olyannyira, hogy ha nem fektetünk kellő figyelmet a most felnövekvő generációra, szép lassan lecsupaszodik az ország, és csak egy darab parlament fog benne állni, meg néhány stadion. Nem kérünk 183 milliárdra rúgó stadionokat, felújításokat! Az oktatás reformját követeljük! Olyan módosítások kellenek, amik nem csak a tovább tanulni vágyó, de a szerényebb egzisztenciával rendelkező fiatalokat segítik életük elindításában és az egyetemre való bejutásukban, hanem amik már az oktatás kezdetétől fogva egyenlő esélyeket garantálnak minden egyes nebulónak.. Biztosítani kell a tizenévesek jövőjét egy szemellenzőtől mentes tantervvel, és megadni mindenkinek az esélyt az érettségi megszerzésére. Erre is megoldást kínálna egy Második Esély iskola, ahol mindez kivitelezhető lenne.

Az Együtt szerint az oktatás ügye nemzeti ügy, oktatási rendszerünk pedig nemzeti kincs kellene, hogy legyen. Egyes elemeit tekintve most is az számos értékkel, elkötelezett pedagógusokkal, szakmai innovációkkal, komoly hagyományokkal, rengeteg egyéni és iskolai kiemelkedő teljesítménnyel, de a jelenlegi kormányzat által működtetett struktúra nem teszi mindezt egy jól működő rendszerré.

Nemzetstratégiai kérdés, hogy oktatási rendszerünk képes-e biztosítani az ország felemelkedéséhez szükséges hátteret, elsősorban gyermekeink majdani munkavállalása szempontjából. Ráadásul az oktatás terepe az, ahol az évtizedek alatt kialakult társadalmi egyenlőtlenségek legkorábban megjelennek. Ha a széles és stabil középosztály megteremtését kívánjuk, olyan oktatásra van szükségünk, ami nem megerősíti, hanem csökkenti az otthonról hozott hátrányokat, felzárkóztatja és minőségi karrierutak megvalósítására is képessé teszi mindazokat, akiknek ma ez csak távoli álom lehet.

Szerintünk olyan ösztöndíj rendszer kialakításába kell pénzt és energiát fektetni, ami biztosítja, hogy a tehetséges, de nem tehetős fiataloknak is lehetőségük legyen diplomát szerezni, mert ma Magyarországon egy átlagos jövedelemmel rendelkező családnak nem biztos, hogy telik a gyerekeik kitaníttatására. Megoldást kínálhat egy olyan program, ami mindenki számára lehetővé teszi az alapdiploma ingyenességét, és díjmentesen biztosítja az idegen nyelvek elsajátítását és a nyelvvizsga megszerzését. Ha bárkiben felmerülne a kérdés, hogy miből? Egy stadion árából. Vagy a korrupciómentes politika kialakításának köszönhetően megmaradt sok-sok milliárdból.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/