Mire kellenek valójában a feltöltőkártyás ügyfelek adatai?

2017. június 22. - Jenei Zsanett

Az idei évben virágkorát élik azok a mesterségesen generált áramlatok, amik részrehajlóak ugyan, de az Orbán-kormánynak jó szelet ígérnek a választások küszöbén. A pofátlanság egészen új dimezióit böfögik fel a legújabb törvények meghozatalával, és egészen új eszközök és volumenek válnak normálissá egy kampány létrehozásánál. Van itt minden, mint a piacon. A kofa persze most is szeretett Papír-Putyinunk.

orbanisztanban.pngFotó: Máthé Zoltán / MTI

Talán többen emlékeznek arra az Indexen is megjelent hírre, miszerint egy hajléktalan férfi adatainak felhasználásával az elmúlt évek során különösen nagy számú feltöltőkártyás előfizetést vásároltak többségükben ismeretlen személyek. A Salah Abdeslamhoz köthető terroristákhoz összesen nyolc hívószámot sikerült beazonosítani, melyek közül hatot - különböző személyek, különböző helyeken és különböző időpontokban - aktiváltak a hajléktalan férfi nevére. A terroristák a SIM kártyákat más-más helyről szerezték be, nem egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták. A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a TEK eddig nem rendelkezett online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához.

Viszont Orbánék csavartak ezen az egészen egyet: a kormány év elején hadat üzent egy óriási láthatatlan ellenségnek. Most éppen minden feltöltőkártyás ügyfelet citálnak be adategyeztetésre, azzal fenyegetve nyolcmillió telefonszám tulajdonosát, hogy amennyiben nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek, úgy július elsejével megszűntetik telefonszámukat. Égnek a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálati pontjai és online felületei egyaránt. Fél éve zajlik a "tisztogatás", mégis az ilyen tipusú előfizetők hatvan százaléka nem tette még ezt meg. Ilyen vállalhatatlan leterhelés mellett felmerül a kérdés, hogy vajon nem lett volna-e ennek tisztázására egyszerűbb mód? 

Természetesen a propaganda-médián szocializálódott többség ilyenkor vad migránsozásba kezd, és mindenki örül, hogy Orbanisztán mégsem olyan szörnyű hely hiszen védenek minket. Az nem baj, hogy a más vélemény számukra hazaárulással egyenértékű, és akkor nem kell félni, ha mindennel mélységesen egyet értesz és kardot rántasz egy olyan ügy mellett, ami a feltöltőkártyás előfizetők hatalmas veszélyfaktora. Ilyenkor nem számít az egészségügy, sem az oktatás nihilizálása. Csak a nemes cél, hogy védeni kell a hazát (valamitől). 

A regisztráció valószínüleg nem több, mint egy eddig nem ismert volumenű adatbázis frissítés, mely a kampányoknál használatos, szigorú adatvédelmi előírások mellett megvásárolható előfizetéses telefonos adatbázisokat végre kiegészíti friss és használható feltöltőkártyás előfizetői adatokkal. Ezek az adatbázisok komoly pénzekbe kerülnek, de felteszem a Fidesznek lesz rá kerete. Talán a törvény sem véletlenül született.

Van arra számos példa, hogy a Fidesz látszólag mást célzott meg egy jogszabállyal, de valójában az ellenzék lehetőségeit igyekszik megnyírbálni. Ilyen például a településképi törvény is, amelynek köszönhetően - ahogy az Index is megírta - a jövőben szinte csak önkormányzati-állami tulajdonú felületeken lehet majd hirdetni (a tulajdonos engedélyével), magántulajdonú területeken, épületeken pedig csak alig. Ehhez képest a jelenlegi óriásplakátpiac úgy néz ki, hogy az ország 30 ezer plakáthelyének 90 százaléka magántulajdonú területeken van, 10 százalék pedig önkormányzatin. A törvény ezt az arányt fogja megfordítani, vagyis pár év múlva csak annál a cégnél lehet majd közterületen reklámozni, akinek az állam ezt megengedi. 

Így megy ez Orbánisztánban, de az Együtt elkötelezett abban, hogy az államnak és a központi kormányzat szerveinek a hírközlés és a médiapolitika területén is személyi függőségektől és befolyásoltságtól mentesen kell működniük. Az egyértelmű jogi alapokon álló, autonóm és kiszámítható hatósági döntéshozatal segíti a nyilvánosság demokratizálását is. 

Hiszünk a piacgazdaságban, és ekként hiszünk a versenyben, amelyet felügyelni kell. A médiapiac és a nyilvánosság állapota demokrácia- és gazdasági kérdés egyszerre. Megfelelő hatósági eszközökkel, valamint a piaci önszabályozás ösztönzésével szabadabb lehet a magyar nyilvánosság is.

Az adófizetők pénzéből fenntartott, a parlamenti pártok által közvetlenül és közvetve felügyelt intézményrendszeren belül jogi, személyi és kulturális garanciákkal kell mindent elkövetni a kiegyensúlyozottság és elfogulatlanság megteremtése érdekében. Megfelelő intézményi szerkezet és automatikus korrekciós mechanizmusok révén a korábbiaknál többet lehet tenni egy ilyen magyar köznyilvánosságért.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Fiatalok vagyunk, de nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!

Elegem van a jövőnk ellopásán már az EU által is rajtakapott Orbánból és a Fideszből. Elegem van abból a kilátástalan nihilből, amit a bambán félrebeszélő kósalajosok, a lenyúlós rogántónik és a zagyváló, pénzvágyó fidelitasosok ácsolnak tölgynek hazudott rozoga, vékonyka, gombás fenyőlécből. Fiatalok vagyunk, de nem adjuk a jövőnket, megharcolunk érte, és itt maradunk!

viola.png

Ez már a vég kezdete. Addig ügyetlenkedett Orbán, amíg a szakadék széléig manőverezte az országunkat. Egyre tisztábban látszik az az út, ahol vörös csillaggal a mellünkön kell kisétálnunk az utcára, és egyre messzebb kerülünk attól, amit ma Európának hívunk. Ha így folytatjuk, kidobnak minket az EU-ból. Itt nem Brüsszel a hibás, nem Soros, nem is a CEU, kizárólag az az Orbán keze alatt nihilizálódott klán, akik ma kormányon vannak.

Azt kell most tudatosítani, hogy mindenkinek felelőssége van abban, milyen országban élünk. Ha ezt így folytatjuk, gyerekeink és unokáink fognak térden kúszni a keleti diktatúra előtt, aminek Orbán most udvarol. Nem csak a saját jövőnket tesszük kockára, hanem mindenkiét. A következő nemzedékét és az azt követőjét. 

Én sem akartam feltétlenül politikával foglalkozni. A mostani kritikus helyzet kényszerített rá. Ahogy már írtam egy korábbi blogbejegyzésemben, én is megpattanhatnék külföldre, hogy keressek valami jólfizető állást, és keresztbe fonjam a karomat, esetleg megmossam a kezem, hogy ez már nem az én felelősségem. De igenis, a sajátomnak érzem. Mindenkinek sajátjának kellene éreznie!

Ha nem lesz változás, az ország a jelenlegi trendnél is gyorsabban fog elöregedni. A mostani fiatalok - köztük én is - dobbantani fognak itthonről, mert élhető jövő kell! Ezt itthon nem kapjuk meg!

De mi fiatalok nem hagyjuk magunkat, nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!

A civil tüntetőkkel egyetértve az Együtt is szervez május 21-re több vidéki városban megmozdulásokat. Most vasárnap többen, több helyen fogjuk egyszerre hallatni a hangunkat országszerte, ahol elmondjuk, elegünk van abból az orbanisztáni kormányból, ami a demokráciát abszolút mellőzve, a korrupció fellegvárává változtatta hazánkat . Politikai szimpatizánsok helyett hívőket toboroznak, Bözsi néniket felhasználva propagálják magukat. Ha Te is azt érzed, eleged van, csatlakozz a hozzád legközelebbi tűntetéshez. Nem adjuk a jövőnk!

Sopron: Hűség kútja
Pécs: Jókai tér
Debrecen: Petőfi tér 
Békéscsaba: Szabadság tér 1-3 
Veszprém: Kossuth Lajos u. 19. 
Nagykáta: Európa tér
Gyöngyös: Páter Kiss Szaléz út-Szent Bertalan út sarok
Kaposvár: Európa park
Szeged: Belváros

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

 

 

 

Valódi egyenjogúságot a nőknek! Így látják a fiatalok

Milyen a nők helyzete a 21. században? Mit lehet tenni a nemek közti bérolló eltűntetéséért? Hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a családon belüli erőszakot Magyarországon?  Miért alacsony a nők aránya a politikában, és hogyan lehetne ezen javítani? Jó-e az, hogy szeptembertől gender szak indul egy neves magyar egyetemen? Ezekről a kérdésekről vitatkoztak a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP, az MLP és az Együtt fiatal politikusai.

18361726_1905487409689090_859359903_n.pngfotó:LIFT

Május 5-én este a Liberálisok szervezésében került megrendezésre a Valódi egyenjogúságot, a nők egyenjogúsága című vitafórum, ahová minden parlamenti párt ifjúsági szervezetét meghívták. Többen képviseltették is magukat, így a KDNP és a Fidesz ifjúsági tagozata, a Jobbik IT, a Lehet Más a Jövő (LMP), a  LIFT (Liberálisok), és mi, az Együtt fiataljai, az Y-GEN is. A DK viszont állítólag azért nem vett részt az eseményen, mert „lerobbant az autójuk”.

De nem ez az, ami a legnagyobb értetlenséget szülte bennem. A Liberálisok fóruma semmi nyilvánosságot nem kapott, közönség és sajtó nem jelent meg a rendezvényen, ami – felteszem – alapvetően szervezői hiba, pedig politikusok jellemzően nem azért ülnek le nyilvánosnak meghirdetett fórumokon, hogy meggyőzzék egymást saját álláspontjukról, hanem azért, hogy a közönséghez eljuttassák az általuk képviselt nézeteket.

Nos, én most annyiban igyekszem segíteni a közel 3 órás beszélgetésen megjelent kollégáknak, hogy legalább saját blogomon keresztül publikálom a vita összefoglalóját.

Alapvető kérdéseket boncolgattunk: nők helyzete a 21. században, nemek közötti bérolló, családon belüli erőszak, nők aránya a politikában és a most induló gender szak is terítékre került.

Természetesen az Isztambuli Egyezménnyel is foglalkoztunk. A demokratikus pártok politikusai közül többen - köztük én is - hangot adtunk annak a megdöbbenésünknek, hogy Magyarország 2014 márciusában írta alá az egyezményt, majd felállított egy, a nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó tárcaközi munkacsoportot, amely az egyezményhez való csatlakozást hivatott előkészíteni, majd az országgyűlés elé tárni megszavazásra, viszont ez három éve készül, ratifikálására eddig nem került sor. Egészen elképesztő, hogy a Lex-CEU-t két hét alatt átnyomták az országgyűlésen, ezen meg három éve kotlik a munkacsoport.

Mindeközben a családon belüli erőszak kirívóan nyomasztó Magyarországon. Milliónyi nő és gyermek szenved nap, mint nap erőszakoskodó családtagjától. Hetente egy nő bele is hal a bántalmazásba.

Mi az Együttben ezért tartjuk különösen fontosnak, hogy a törvényhozás eszközével élve vessünk gátat a családon belüli erőszaknak. Az Isztambuli Egyezmény a családon belüli erőszak megelőzéséért olyan európai intézkedési rendszert épít fel, amely megvédi a nőket és gyerekeket az erőszaktól és egyértelműen bünteti az elkövetőket.

A nők aránya a politikában kérdésnél nem volt meglepő, hogy a Jobbik, a KDNP és a Fidesz ifjúsági tagozatainak képviselői egyaránt megkérdőjelezték a nőkkel kapcsolatos kvótarendszer szükségességét, míg az Együtt ebben határozott álláspontot képvisel: számunkra a korszakváltás a férfiuralomra építő, erőszakos, megosztó politika befejezését is jelenti, valamint a nők érdemi megjelenését a politikában. Mi ezért a 30%-os női kvóta biztosításával teszünk is: egyéni jelöltjeink egyharmada nő.

Ezzel szemben a kormánypárti ifjúsági képviselő azt sem tartotta sértőnek, amikor Orbán száját elhagyta a „nőügyekkel nem foglalkozom” mondat Szemerkényi Rékával kapcsolatban. Sosem védeném meg azt a politikát, amit Szemerkényi képvisel, viszont ebben a kérdésben, mint nő én is megszólítva éreztem magam, számomra teljesen érthetetlen, hogy a kormánypárti nők és politikusnők ezt nem nehezményezték, de hát ez is az a szenny, amit letömnek a torkukon, és akinek van ehhez gyomra, meg is tudja emészteni.

Természetesen más iszonyú blődségekből most sem volt hiány a kormánypárti ifi résztvevőktől. Példának okáért a fórum egyik utolsó reakciójaként a Fidelitas képviselője lerendezte a kört annyival, ha nem lehet egy jót „sorosozni”, úgy ő nem reagálna. Ez egyrészt kritikán aluli volt, másrészt nem túl meglepő.

Az Együtt viszont komoly kérdésként tekint a nemek közötti egyenjogúságra, ezért a rendezvényen is ismertettem azt a javaslatcsomagot, amit a nők munkavállalásának megkönnyítése érdekében fogunk bevezetni a kormányváltás után. Ennek keretében az úgynevezett apa-hónapok révén fogunk biztosítani az apának három hónap szabadságot azért, hogy az első, több energiát igénylő időszak feladatait a párok meg tudják egymás között osztani, ezzel könnyítve az anya helyzetét. Másrészt a GYES emelését eredményező bölcsődei utalvánnyal és intézményfejlesztéssel teremtünk lehetőséget a dolgozó szülők minőségi napközbeni gyermekellátására, továbbá javasoltuk a gyermekbarát munkahely minősítési rendszer kifejlesztését, amely változatos és rugalmas munkaformák elterjedését ösztönzi, és ezzel helyzetbe hozza a dolgozó nőket, ugyanis az Együtt a modern női-férfi szerepekből indul ki. Az általunk javasolt eszközök az ösztönzésre, nem pedig erőszakos kormányzati beavatkozásra épülnek.

 

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Kifütyültük Orbánt Mohácson, felrázzuk a vidéki közéletet is!

Orbán Viktor ritkán mozdul ki vidékre, de ha mégis, akkor többnyire fideszes kisnyugdíjasok csókolnak neki kezet, vagy strómanok és oligarchák szotyiznak vele a páholyban. Mi az Együttben viszont megígértük Orbánnak, hogy amíg nem ad interjút független újságírónak, nem áll szóba azokkal az emberekkel, akiknek panaszuk van, amíg csak a sajátjaival találkozik, addig minden nyilvános szereplésén kifütyüljük. Így tettünk most Mohácson is.

mohacsi_akcio0425.pngfotó: Rajnai Attila

Többek szerint nagyon csöndben van az ellenzék vidéken. Ez - főleg az Együtt jóvoltából - nem mindenhol van így, de az én városomban, Mohácson nem volt eddig jellemző, hogy ellenzéki akciókkal találkozzanak a helyiek. Persze nem csak Mohácson nem divat megvitatni a politikai véleményüket, más kisebb-nagyobb településeken is sokan félnek, hogy a kritikus hangjuk hamar olyan fülekhez is eljut, akik így vagy úgy elveszik az ember kedvét. Mohácson ezen is próbáltunk változtatni, amikor április 25-én, kedden kiadós fütty koncerttel köszöntöttük Orbán Viktort és konvoját, akik egy vágóhíd-avatóra érkeztek.

Mielőtt még bárkiben felmerülne a gondolat, illetve felháborodás, hogy a vágóhídnak szólt a fütty, megnyugtatom, hogy nem, mivel a munkahely teremtés mindig fontos aspektusa lesz egy működő gazdaságnak (most van egy kis holtpont, nade majd 2018-ban). Ez az akció Orbán Viktornak és az ő putyinista, elnyomó rezsimjének szólt, ahol a párbeszéd már nem működik, a csatornák egyoldalúak, a média részre hajló, propagandista és ahol rubel-szagút izzadnak a tűzhöz közeliek.

Félpályás útlezárást jelentettünk be, amit kilenc kocsival és közel harminc résztvevővel sikerült kivitelezni. Jelen volt többek között szervezőként Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, és Szigetvári Viktor választmányi elnök is, Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője is, aki elérte, hogy az Illatos úti mérgező hulladékok el legyenek szállítva és megkezdődjön a teljes kármentesítés, de jöttek aktivisták Mohácsról, Bólyból, Szigetvárról, Sásdról, Pécsről és Bajáról is.

Felröppent a gondolat, hogy Soros-gyanús az akciónk. Habár nemrég volt György napja, de Gyuri bácsi ezen ünnepi alkalomból sem finanszírozta az Együttet. Úgy hallottam, hogy utoljára talán a Fidesznek adott pénzt, és tessék mi lett belőle. Persze értem, hogy fideszes körökben hihetetlen, hogy orbánisztánban létre lehet hozni egy olyan demonstrációt, ahol nem a pénz a fő mozgató-rúgó, ahol nem nyerészkedésért villantunk és állunk ki adott elvek mellett, viszont Mi, az Együttben ezen kevesek közé tartozunk. Kiömlött az a pohár, amit oly sokan feneketlennek gondoltak, azért küzdünk, hogy az emberek szemét felnyissuk - vidéken is -, amit lenyomnak a torkunkon, az csak azt segíti, hogy vágás érettek legyünk, minél előbb feldolgozásra kerüljünk (bedaráljanak, ha úgy tetszik), nem a mi jólétünkért van.

Durranthatnék orbáni elszólásokat, miszerint „ha döglött lovon ülsz, szállj le róla”, de ezt dakoták és verbális kinyilatkoztatás nélkül is tökéletesen példázza a mostani rezsim. Behúzhatják a pajtába azt a lovat, de úgyis el lesz földelve. A miniszterelnök mohácsi beszédéből azonban nehéz idézni, mert a távoli jövőbe ígért Duna-híd vagy Orbán hűtőpult turkálási szokásai gondolkodó ember képzeletét már nem igen ragadják meg.

Sajnos sokan azért nem beszélnek Mohácson és másutt sem a közéletről, mert a rendszerváltás után bő negyedszázaddal hazánk polgárai elvesztették hitüket a részvételi demokráciában. Csalódtak, amikor a magyar politikusok pártállástól függetlenül hazudtak választóiknak, és nem vállalták a felelősséget a tetteikért. Sokan elfordultak közös ügyeinktől, amikor látták, hogy büntetlenül lehet szétlopni a nemzeti vagyont. Sokan menekültek külföldre a következmények nélküli országból, de még többen fordultak el a közélettől, és zárkóztak be legszűkebb magánszférájukba. Az Együtt ennek megváltoztatásáért jött létre.

Magyarország 2016-ra egy szűk, saját zsebére dolgozó csoport foglya lett. A korrupciót a rendszer alapjává tevő kormányzat tudatosan veszi el a javainkat, a jogainkat és a jövőnket. Hatalmuk a gyűlöletkeltésen alapul, különbséget tesznek ember és ember között, embertársaik nyomorúságával szemben érzéketlenek, keleti hatalmaknak udvarolnak.

Magyarországon egy gátlástalan csoport és csatlósaik kivételével mindenki elveszítette biztonságát, a középosztály kínlódik, a szegények még szegényebbek lettek. Az oktatást lezüllesztették, azok a fiatalok, akik a nemzet jövőjét jelentenék, elvándorolnak, az ország öregszik.

Nem vesztegethetünk el újabb négy évet! 2018 után demokratizálásra, jóléti fordulatra, oktatási szemléletváltásra és nyugatos politikára van szükség. Az Együtt minden, a jövőt építő tudó és akaró magyar polgár pártja. Modern, szabad, nyugatos, demokratikus és jóléti Magyarországért dolgozunk.

 

................................
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
Vagy ha támogatnád a munkánkat.

 

Nem egyszerű ma fiatalnak lenni, hát még Magyarországon

Nem egyszerű ma fiatalnak lenni a Fidesz Magyarországán. A korosztályom hanyatt-homlok menekül külföldre, és itt az igazi baj: a kortársaim szívesebben dolgoznak kukásként, takarítanak szobákban, vagy konyhán, minthogy itt maradjanak a diplomájukkal, erre most még itt a Lex CEU is. Sok a probléma, de nekünk az Együttben volna néhány olyan javaslatunk, ami segítene abban, hogy a mostani huszonévesek és a jelenlegi középiskolások szívesebben maradjanak itthon. 

oktatas_fiatalok.pngfotó: gettyimages.com

Lassan fuldokolnk az egyre bődületesebb  ostobaságokat elkövető, putyinista kormány ballépéseinek következményeitől. Sötét lesz a ránk köszöntő korszak, ha nem teszünk valamit gyorsan. Az amúgy is ingoványos talajon egyensúlyozó oktatásnak most még küldtünk egy nagy pofont a CEU ellehetetlenítésével. A fiatalok hanyatt-homlok menekülnek külföldre, és itt az igazi baj: szívesebben dolgoznak kukásként, takarítanak szobákban, vagy konyhán, minthogy itt maradjanak a diplomájukkal. Persze, ha egyáltalán volt rá elég pénzük, hogy megszerezzék.  Orbánisztánban viszont nem az oktatás biztosítása és fejlesztése a menő, hanem az ellehetetlenítés. A külföldre özönlő lakosságnak - akik többnyire pályakezdő huszonévesek - ezzel útlevelet és kiváló indokot adtak az elvándorlásra. Nagyon utálhat minket ez a kormány.

Minket, mai huszonéveseket hipersebességgel érnek el a nemzetközi trendek, fogékonyabbak vagyunk a nyelvekre, tágítani akarjuk a látókörünket, ezért értelemszerűnek tűnik, hogy ha lehetőség van rá, akkor ugrunk egy fejest a süllyedő hajóról, úgy talán nem szippant magával a lefelé húzó örvény, amely végül Oroszország partjainál fog minket felszínre dobni. Itt a most dívó trendekről beszélek, a magam nevében vagyok olyan mazochista, hogy még egy kicsit tűröm a hatalmas hullámokat, mert hiszem, hogy el lehet zavarni drága Orbán Viktorunkat és a szépen lassan, a küszöb alatt visszaszivárgó oroszokat.

A mostani nemtörődömségnek ára lesz! Olyannyira, hogy ha nem fektetünk kellő figyelmet a most felnövekvő generációra, szép lassan lecsupaszodik az ország, és csak egy darab parlament fog benne állni, meg néhány stadion. Nem kérünk 183 milliárdra rúgó stadionokat, felújításokat! Az oktatás reformját követeljük! Olyan módosítások kellenek, amik nem csak a tovább tanulni vágyó, de a szerényebb egzisztenciával rendelkező fiatalokat segítik életük elindításában és az egyetemre való bejutásukban, hanem amik már az oktatás kezdetétől fogva egyenlő esélyeket garantálnak minden egyes nebulónak.. Biztosítani kell a tizenévesek jövőjét egy szemellenzőtől mentes tantervvel, és megadni mindenkinek az esélyt az érettségi megszerzésére. Erre is megoldást kínálna egy Második Esély iskola, ahol mindez kivitelezhető lenne.

Az Együtt szerint az oktatás ügye nemzeti ügy, oktatási rendszerünk pedig nemzeti kincs kellene, hogy legyen. Egyes elemeit tekintve most is az számos értékkel, elkötelezett pedagógusokkal, szakmai innovációkkal, komoly hagyományokkal, rengeteg egyéni és iskolai kiemelkedő teljesítménnyel, de a jelenlegi kormányzat által működtetett struktúra nem teszi mindezt egy jól működő rendszerré.

Nemzetstratégiai kérdés, hogy oktatási rendszerünk képes-e biztosítani az ország felemelkedéséhez szükséges hátteret, elsősorban gyermekeink majdani munkavállalása szempontjából. Ráadásul az oktatás terepe az, ahol az évtizedek alatt kialakult társadalmi egyenlőtlenségek legkorábban megjelennek. Ha a széles és stabil középosztály megteremtését kívánjuk, olyan oktatásra van szükségünk, ami nem megerősíti, hanem csökkenti az otthonról hozott hátrányokat, felzárkóztatja és minőségi karrierutak megvalósítására is képessé teszi mindazokat, akiknek ma ez csak távoli álom lehet.

Szerintünk olyan ösztöndíj rendszer kialakításába kell pénzt és energiát fektetni, ami biztosítja, hogy a tehetséges, de nem tehetős fiataloknak is lehetőségük legyen diplomát szerezni, mert ma Magyarországon egy átlagos jövedelemmel rendelkező családnak nem biztos, hogy telik a gyerekeik kitaníttatására. Megoldást kínálhat egy olyan program, ami mindenki számára lehetővé teszi az alapdiploma ingyenességét, és díjmentesen biztosítja az idegen nyelvek elsajátítását és a nyelvvizsga megszerzését. Ha bárkiben felmerülne a kérdés, hogy miből? Egy stadion árából. Vagy a korrupciómentes politika kialakításának köszönhetően megmaradt sok-sok milliárdból.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

26 éves vagyok, de nincs időm kivárni Orbánék elmúlását

Kényelmesebb lenne nekem is legyinteni arra az egész közéleti posványra, amibe süllyedt az országunk, de inkább küzdeni fogok. Hogy miért is?

orban_toldi.png

A fideszesek mára olyan média egyeduralmat harácsoltak össze, amely a kormányzati propagandagépezetként működő állami médiával együtt olyan médiatúlsúlyt jelent, amely – finoman szólva -bőven túlfeszíti egy demokrácia, egy jogállam sajtóviszonyait.

Az Orbán-kormány mindezt évente tízmilliárdokba fájó plakátkampányokkal és kamukonzultációs direktmarketinggel is tetézi, habonyi propagandával mérgezve a hazai tudatot.

Az összeharácsolt felületek közül az egyik legundorítóbb Andy Vajna tévéje lett, amelynek híradójában kimdzsonguni pillanatokat idézve mutatták be, amint Orbán Viktor Toldit olvas kisiskolásokkal. Ez az eltorzított kifestőkönyv teljesen kiverte nálam a biztosítékot, de szerencsére az utóbbi időkben csak véletlenül szoktam belefutni a TV2 agymosodájába.

Mindeközben a döbrögik és más kegyencek a korrupció magasiskoláját járják. Milliárdok tűnnek el a süllyesztőben. Lyukak energetikai fejlesztésére utalnak hatalmas összegeket, lovardák felújítására nyernek milliókat kormány közeliek, atomot tolunk áramfejlesztésbe, megújuló energia helyett (csak az elmúlt napok történéseiből idéztem néhány ügyet), és naponta tucatszámra jelennek meg az újabb hírek arról, hogy ki mit lopott a Fideszből. Ha így folytatjuk, élhetetlen lesz az a hely, amit most Magyarországnak hívunk. Most még lehetőségünk van változtatni, de ahhoz az kell, hogy senki ne hagyja magát liba módjára megtömni a rengeteg szeméttel.

Elegem van abból, hogy ilyen lehetetlen körülményeket teremtettek az országunkban. A korosztályom amint teheti elmenekül innen. Pedig sokkal könnyebb lenne a reggeleken azzal a tudattal ébredni Magyarországon, hogy a hazánk biztos és biztonságos jövőt nyújt nekünk. Sokan visszatérnének és eleve el sem mennének, ha nem kellene a most felnövő fiataloknak azon görcsölni, tudnak e maguknak megfelelő egzisztenciát kiépíteni a későbbi életükhöz, hogy le tudják e most fektetni azokat a pilléreket, amire egy erős jövőt lehet alapozni, ha úgy érezhetnék, hogy ez egy szabad és nyitott ország, ahol mindenkinek van reális lehetősége előrébb lépni származástól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

Kényelmesebb lenne nekem is legyinteni arra az egész közéleti posványra, amibe süllyedt az országunk, majd keresni egy normális külföldi munkahelyet és megpattanni innen, de nekem az is fontos, hogy a családom és a még itthon élő barátaim is egy normális országban élhessenek. Ehhez korszakváltás kell. Én ezért csatlakoztam az Együtthöz. Azért tartottam fontosnak, hogy közügyekkel foglalkozzam, hogy józan középúton haladva hozzátegyem a magam részét a korszakváltáshoz.

Nem könnyű ez az út, nem mindenki örül ennek a környezetemben, de hiszem, hogy tenni kell a változásért, a váltás érdekében. Változás viszont csak akkor lesz, ha többen ismerik fel, hogy a lakájmédiában és az utcákon valamint postaládákból ömlő álközérdekű kormányzati propaganda hazugság.

Ki szeretném venni a magam részét a változásért folytatott munkából – annak ellenére, hogy már megtapasztalhattam, hogy nem könnyű azt a rengeteg atrocitást kezelni, ami ennek kapcsán ér, hogy ezt felvállaltam.

26 éves vagyok, és mondhatnám, hogy van időm kibekkelni, amíg egyszer jóra fordulnak itthon a dolgok, de én nem ilyen világot szánok a gyerekeimnek és családomnak, sem senkinek, ezért azt üzenem a fiataloknak, hogy hallatni kell a hangunkat! A jövőnket mi fogjuk élni, mi akarjuk élni, tegyük olyanná, amilyenre vágyunk!

 

-------------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Egy sokác lány a busójáráson történt incidensről

Egy apa a minap arról számolt be, hogy 15 éves lányát molesztálták az idei busójáráson. Mohács népe háborog az őket, a minket ért vádaktól. Én most mégsem, mint mohácsi, hanem mint nő szólalnék meg elsősorban. Mint mohácsi nő. 

buszke_1488614039.jpg

Meglepődve, elszomorodva olvastam a felháborodott apa panaszát. Megpróbálok józan középúton állva válaszolni a helyzetre. A busójárás évszázados hagyomány, rengeteg monda és mítosz lengi körül. Télűzés és termékenységi rituálé is egyben. Nőként azonban átélni nem mindig volt egyszerű, ezért megértem az apát, az aggódó szülőt.

A busók körében elterjedt „busós, lányokat körbefogós tánc” mindig is része volt a rituálénak. Van a hagyományunkban valami ősi, valami elemi, és félelmetes, viszont a maszk viselése nyilvánvalóan nem mentesíti a törvény alól annak viselőjét, mindazonáltal ilyenkor egy más viselkedési etika normáit követi. A busó, ha úgy tetszik, show-elem, egy előadás, egy gépezet része, amely kerekké teszi a hagyományunkat. Sokác lányként ilyenkor magam is egy vagyok az alkotóelemek közül, de a megértés bennünk van. 

Ez az egész játék a hozzánk érkező látogatóknak talán sokszor durvának tűnhet, de minden csoport - és főleg, mióta 2009 óta az UNESCO szellemi örökséggé nyilvánította hagyományunkat - szigorúan betartatja az összes tagjával a rájuk vonatkozó szabályokat. Természetesen - sajnos - mindenhol akadhatnak kivételek, viszont a busójárás idején fokozott Mohácson a rendőrség jelenléte, ezért ha gond van, könnyen kérhetünk tőlük segítséget, támogatást. 

Úgy gondolom, nem történt még meg, de minden mohácsi nevében szeretnék elnézést kérni az apától és kislányától a sajnálatos incidens miatt.

Az évek alatt sokat finomodott a busójárás rituáléja. A busók és szép busók (sokác lányok) mind hétköznapi emberek, szerető családapák, családanyák, gyerekek, nagyszülők. A mohácsi közösség tagjainak közös az érdekünk: az, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek ne történhessenek többet, és ne árnyékolhassák be a jövőbeni rendezvényeinket és hagyományunk szépségét.

Mi az Együttben is küzdünk a gyengébbek és kiszolgáltatott helyzetben lévők testi-lelki megalázása, kirekesztése ellen.