26 éves vagyok, de nincs időm kivárni Orbánék elmúlását

2017. március 19. - Jenei Zsanett

Kényelmesebb lenne nekem is legyinteni arra az egész közéleti posványra, amibe süllyedt az országunk, de inkább küzdeni fogok. Hogy miért is?

orban_toldi.png

A fideszesek mára olyan média egyeduralmat harácsoltak össze, amely a kormányzati propagandagépezetként működő állami médiával együtt olyan médiatúlsúlyt jelent, amely – finoman szólva -bőven túlfeszíti egy demokrácia, egy jogállam sajtóviszonyait.

Az Orbán-kormány mindezt évente tízmilliárdokba fájó plakátkampányokkal és kamukonzultációs direktmarketinggel is tetézi, habonyi propagandával mérgezve a hazai tudatot.

Az összeharácsolt felületek közül az egyik legundorítóbb Andy Vajna tévéje lett, amelynek híradójában kimdzsonguni pillanatokat idézve mutatták be, amint Orbán Viktor Toldit olvas kisiskolásokkal. Ez az eltorzított kifestőkönyv teljesen kiverte nálam a biztosítékot, de szerencsére az utóbbi időkben csak véletlenül szoktam belefutni a TV2 agymosodájába.

Mindeközben a döbrögik és más kegyencek a korrupció magasiskoláját járják. Milliárdok tűnnek el a süllyesztőben. Lyukak energetikai fejlesztésére utalnak hatalmas összegeket, lovardák felújítására nyernek milliókat kormány közeliek, atomot tolunk áramfejlesztésbe, megújuló energia helyett (csak az elmúlt napok történéseiből idéztem néhány ügyet), és naponta tucatszámra jelennek meg az újabb hírek arról, hogy ki mit lopott a Fideszből. Ha így folytatjuk, élhetetlen lesz az a hely, amit most Magyarországnak hívunk. Most még lehetőségünk van változtatni, de ahhoz az kell, hogy senki ne hagyja magát liba módjára megtömni a rengeteg szeméttel.

Elegem van abból, hogy ilyen lehetetlen körülményeket teremtettek az országunkban. A korosztályom amint teheti elmenekül innen. Pedig sokkal könnyebb lenne a reggeleken azzal a tudattal ébredni Magyarországon, hogy a hazánk biztos és biztonságos jövőt nyújt nekünk. Sokan visszatérnének és eleve el sem mennének, ha nem kellene a most felnövő fiataloknak azon görcsölni, tudnak e maguknak megfelelő egzisztenciát kiépíteni a későbbi életükhöz, hogy le tudják e most fektetni azokat a pilléreket, amire egy erős jövőt lehet alapozni, ha úgy érezhetnék, hogy ez egy szabad és nyitott ország, ahol mindenkinek van reális lehetősége előrébb lépni származástól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

Kényelmesebb lenne nekem is legyinteni arra az egész közéleti posványra, amibe süllyedt az országunk, majd keresni egy normális külföldi munkahelyet és megpattanni innen, de nekem az is fontos, hogy a családom és a még itthon élő barátaim is egy normális országban élhessenek. Ehhez korszakváltás kell. Én ezért csatlakoztam az Együtthöz. Azért tartottam fontosnak, hogy közügyekkel foglalkozzam, hogy józan középúton haladva hozzátegyem a magam részét a korszakváltáshoz.

Nem könnyű ez az út, nem mindenki örül ennek a környezetemben, de hiszem, hogy tenni kell a változásért, a váltás érdekében. Változás viszont csak akkor lesz, ha többen ismerik fel, hogy a lakájmédiában és az utcákon valamint postaládákból ömlő álközérdekű kormányzati propaganda hazugság.

Ki szeretném venni a magam részét a változásért folytatott munkából – annak ellenére, hogy már megtapasztalhattam, hogy nem könnyű azt a rengeteg atrocitást kezelni, ami ennek kapcsán ér, hogy ezt felvállaltam.

26 éves vagyok, és mondhatnám, hogy van időm kibekkelni, amíg egyszer jóra fordulnak itthon a dolgok, de én nem ilyen világot szánok a gyerekeimnek és családomnak, sem senkinek, ezért azt üzenem a fiataloknak, hogy hallatni kell a hangunkat! A jövőnket mi fogjuk élni, mi akarjuk élni, tegyük olyanná, amilyenre vágyunk!

 

-------------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

Egy sokác lány a busójáráson történt incidensről

Egy apa a minap arról számolt be, hogy 15 éves lányát molesztálták az idei busójáráson. Mohács népe háborog az őket, a minket ért vádaktól. Én most mégsem, mint mohácsi, hanem mint nő szólalnék meg elsősorban. Mint mohácsi nő. 

buszke_1488614039.jpg

Meglepődve, elszomorodva olvastam a felháborodott apa panaszát. Megpróbálok józan középúton állva válaszolni a helyzetre. A busójárás évszázados hagyomány, rengeteg monda és mítosz lengi körül. Télűzés és termékenységi rituálé is egyben. Nőként azonban átélni nem mindig volt egyszerű, ezért megértem az apát, az aggódó szülőt.

A busók körében elterjedt „busós, lányokat körbefogós tánc” mindig is része volt a rituálénak. Van a hagyományunkban valami ősi, valami elemi, és félelmetes, viszont a maszk viselése nyilvánvalóan nem mentesíti a törvény alól annak viselőjét, mindazonáltal ilyenkor egy más viselkedési etika normáit követi. A busó, ha úgy tetszik, show-elem, egy előadás, egy gépezet része, amely kerekké teszi a hagyományunkat. Sokác lányként ilyenkor magam is egy vagyok az alkotóelemek közül, de a megértés bennünk van. 

Ez az egész játék a hozzánk érkező látogatóknak talán sokszor durvának tűnhet, de minden csoport - és főleg, mióta 2009 óta az UNESCO szellemi örökséggé nyilvánította hagyományunkat - szigorúan betartatja az összes tagjával a rájuk vonatkozó szabályokat. Természetesen - sajnos - mindenhol akadhatnak kivételek, viszont a busójárás idején fokozott Mohácson a rendőrség jelenléte, ezért ha gond van, könnyen kérhetünk tőlük segítséget, támogatást. 

Úgy gondolom, nem történt még meg, de minden mohácsi nevében szeretnék elnézést kérni az apától és kislányától a sajnálatos incidens miatt.

Az évek alatt sokat finomodott a busójárás rituáléja. A busók és szép busók (sokác lányok) mind hétköznapi emberek, szerető családapák, családanyák, gyerekek, nagyszülők. A mohácsi közösség tagjainak közös az érdekünk: az, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek ne történhessenek többet, és ne árnyékolhassák be a jövőbeni rendezvényeinket és hagyományunk szépségét.

Mi az Együttben is küzdünk a gyengébbek és kiszolgáltatott helyzetben lévők testi-lelki megalázása, kirekesztése ellen.